Tárolóedények

Tárolóedények

Az étel- és italtároló edényeknek külön csoportját képezik a chafingek, azaz étel-melegentartók, amelyek egy-egy hosszabbra nyúló vacsoránál, zenés-táncos rendezvényen lehetővé teszik, hogy a már elkészített, de még el nem fogyasztott étel a lehető legjobb állapotban és hőfokon álljon rendelkezésre az összejövetel bármely szakaszában.

oval_chafing

A chafing lelke egy vízzel telt edény, amelyet alulról – általában kíméletes, enyhe lánggal – folyamatosan melegítenek, így a chafingben tartott étel a melegített víz hősugárzás és kontaktus útján történő hőleadásának köszönhetően – melegen marad.

A chafingnek van egy tálcája, illetve leves esetében edénye, amelybe, amelyre a melegen tartani kívánt ételt helyezik, továbbá van egy fedője, amely mind a gőzölgés, mind a hősugárzás formájában jelentkező hőveszteséget csökkenti.

560102chafing

A fedők kivitelezése lehet levehető, lehet felhajtható és lehet elgördülő. A legelső esetben időt és figyelmet von el, hogy a leemelt fedőt egy tiszta és stabil helyre elhelyezzük, míg az utóbbi két megoldás mentesít ezen teher alól.

A tárolóedények másik jelentős csoportja az italtároló és -szállító edények népes tábora. Ezeket úgy forró tea, leves, mint hideg tej vagy üdítőital minimális hőmérséklet-változás melletti tárolására használhatjuk.

Az ital-melegentartók el vannak látva valamilyen adagolóegységgel, amely legegyszerűbb esetben egy közönséges csap, amelyet megnyitva, majd elzárva kiszolgálhatjuk a kívánt mennyiségű folyadékot vendégeink részére.