Állófogadás

Állófogadás

Hagyományos állófogadás – a party sercice alappillére

Az ültetett étkezéssel és a személyre szóló kiszolgálással szemben az állófogadás kivitelezésének munkaerő-igénye kicsi, a vendégek gyorsan és egyszerűen férnek az étkekhez, italokhoz.

Az állófogadások tipikusan reprezentatív, olykor közösségformáló funkciót is betöltő rendezvények. Az összejövetel kezdetekor, ha a vendégek többsége már megérkezett és elfogyasztotta üdvözlő italát, a rendező / szervező köszönti a megjelenteket, ezt valamilyen könnyed, rövid közös program követheti. Rövidfilm, pár tucat fénykép közös megtekintése  néhány perc időtartammal tökéletes választás. Ezután rövidebb-hosszabb ismerkedési, társalgási szünet következik, a háttérben fakultatívan választható programokkal. Ez idő alatt befejeződik az ételek szállítása és elhelyezése az asztalokból összeállított önkiszolgáló pultokra, majd a szervező az étkek elfogyasztására biztatja az egybegyűlteket.

Étvágygerjesztőnek jöhet némi pálinkaféle, amely ismét koccintásra ad alkalmat a vendégeknek.

Az ételek elhelyezése lehetőleg csak közvetlenül a fogyasztás előtt történik, mert az elkészítéstől számított néhány  óránál tovább azok esztétikai és ízbéli károsodás nélkül nem tárolhatóak.  Az étkezés nem kötődik könyöklőasztalokhoz, -pultokhoz – bár mutatóba mindkegyikből érdemes elhelyezni néhányat – hanem a vendégek sétálva, esetleg kisebb csoportokba verődve költik el az estebédet (az ünnepi állófogadások többsége késő délután vagy este zajlik).

A  vendégek heterogén ízlésére tekintettel célszerű sokféle ételt feltálalni, hogy valamennyien megtalálhassák a fogukra való falatokat. Az előételek és hidegtálak mellett szerepelhetnek könnyen porciózható meleg ételek, saláták és desszertek.

Az ételkínálat összeállításánál legyünk tekintettel arra, hogy a vendégek állva, egy evőeszközzel is képesek legyenek az étel elfogyasztására, ezért – a töltött káposzta kivételével – inkább a darabolt, további aprítást nem igénylő ételeket részesítsük előnyben.

Pozitív fogadtatásra szokott lelni a marha- vagy sertéspörkölt éppúgy, mint a töltöttkáposzta, amely kanállal, és a töltött fasírt, amely villával könnyűszerrel uralható.

Az étkezést követően következhetnek borok és a könnyebb italok, mint a sör, a fröccs, koktélok és frissítők, kávé.